• Мирка Луковића 2, 36000 Краљево, Србија
  • 063 683 093

Светиљке за јавну расвету

Светиљка за јавну расвету модел DPS 98B, ЕКСТРА ЦЕНА 50EUR

 

Светиљка DPS 98B за јавно осветљење може бити опремљена сијалицама снаге до 150 W. Веома висок степен заштите, снажни материјали од којих је израђена и изузетне фотометријске перформансе гарантују квалитетно осветљење уз смањене трошкове одржавања. Светиљка DPS 98B се састоји од кућишта обојене електростатичким поступком бојом у праху. Оптички блок чини заптивена целина: огледало од алуминијума и протектор од ојачаног поликарбоната. Димензије светиљке : 585x280x215mm.

Светиљка за јавну расвету модел DPS 22C, ЕКСТРА ЦЕНА 40EUR

Светиљка DPS 22C за јавно осветљење може бити опремљена сијалицом снаге 70W. Веома висок степен заштите, снажни материјали од којих је израђена и изузетне фотометријске перформансе гарантују квалитетно осветљење уз смањенe трошкове одржавања. Светиљка DPS 22C се састоји од кућишта и поклопца од алуминијумске легуре ливене под притиском и обојене електростатичким поступком бојом у праху. Оптички блок чини заптивена целина: огледало од алуминијума високе чистоће (99,8%), полирано и анодно заштићено и протектор од термички и механички ојачаног стакла. Димензије светиљке : 540x250x150mm

Општина Бор је недавно најавила увођење ЛЕД јавне расвете која ће се контролисати на даљину, што је навело Енергетски портал да истражи да све општине у Србији имају енергетски ефикасну и паметну јавну расвету.

Прва еколошки прихватљива сијалица постављена је у Београду 2010. године у Студентском парку, захваљујући донацији А.Д. „РАПИД“, а Београд је први град у Србији који је 2011. године поставио ЛЕД јавну расвету у Булевару Краља Александра, где је компанија „Филипс“ поставила 266 светиљки на дужини од 2,5 километра, што је био пилот пројекат ЛЕД јавне расвете. по узору на светске градове. Наредне године настављен је процес постављања ЛЕД јавне расвете у Београду, па су ове сијалице постављене на неколико раскрсница код основних школа, ради боље осветљености.

И у Новом Саду је 2011. године започет пилот пројекат постављања ЛЕД јавне расвете у Мичуриновој улици. Г-дин Радован Јачанин, представник Завода за развој града, у интервјуу за Енергетски портал рекао је да је у плану постављање ЛЕД јавне расвете у Булевару Европе, као и у Руменачкој улици, а пројекте финансира Завод за Сам развој града. Према његовим речима, ова врста ЛЕД јавне расвете постављена је испред Гимназије „Јован Јовановић Змај”. Јачанин је додао да су у Дунавском парку у Новом Саду постављене металхалогене сијалице и да, поред тога, Завод за развој града има уговор са „Енерготехником” Јужна Бачка о замени постојећих сијалица натријумовим или металхалидним сијалицама, а овај пројекат ускоро би требало да се реализује.

Нови Бечеј је 2010. године све живине сијалице заменио натријумовим.

У општини Свилајнац, на Дан града, 29. јуна 2012. године, отворено је неколико улица са ЛЕД јавном расветом. Ова општина је добар пример коришћења енергетски ефикасне уличне расвете, с обзиром да, поред територије града, ЛЕД јавна расвета постоји и у околним селима.

У Прибоју, у новом делу града, почетком 2013. године постављено је 27 ЛЕД светиљки у главној улици, као и две РГБ ЛЕД светиљке за цркву.

У марту 2013. године на Булевару ослобођења у Лесковцу постављено је 10 ЛЕД сијалица, а крајем прошле године исто толико је постављено и у Ужицу. Иначе, Хидроелектрана „Ђетиња” код Ужица производи довољну количину електричне енергије која би могла да се користи за напајање целокупне јавне расвете у овом граду, али град нажалост није имплементирао такав систем за снабдевање јавне расвете електричном енергијом из овог града. обновљиви извор.

Декоративно ЛЕД осветљење

Декоративна ЛЕД расвета у Србији почела је да се поставља 2010. године, када је постављена у неколико објеката у Београду: Конак кнегиње Љубице, Храм Светог Саве, Скупштина града, Црква Светог Антонија код Црвеног крста, Главна пошта, Народно позориште, Југословенско драмско позориште, Коларчева задужбина, Градска библиотека, Пионински парк и многи други. Оваква расвета је крајем 2011. године постављена и у Градској библиотеци у Суботици. Неколико градова у Србији одабрало је ЛЕД светла за празничну расвету, међу којима су Београд, Нови Сад и Шабац.

Светао пример обновљиве јавне расвете

Најсјајнији пример из Србије, што се тиче јавне расвете, свакако је општина Црвенка. Почетком 2013. године постављена је ветро-соларна јавна расвета на излетишту Поток поред Црвенке. Ова општина је постала прва општина у Србији са оваквим системом јавне расвете. Постављена су четири стуба чија је висина 9 метара; сваки од њих садржи 2 ЛЕД лампе, ветрогенератор и соларни панел. Ту је и батерија која омогућава складиштење овако произведене електричне енергије до 5 дана, како би јавна расвета могла да ради несметано. За ову врсту ветро-соларне јавне расвете општина Црвенка издвојила је 24.000 евра, а планирано је да се на овом излетишту постави још 6 оваквих светиљки.

"РД Солар Системс" из Крагујевца једно је од десет предузећа на територији Републике Србије која се, између осталог, бави постављањем ветро-соларне јавне расвете. Иако један овакав стуб кошта и до 2 хиљаде евра, а уштеда иде и до 50 одсто, представница ове компаније, госпођа Јелена Пелевић, рекла је за Енергетски портал да још увек нема великог интересовања за овај производ. Лампа РД "Солар Лигхт" у њиховој понуди је комбинација ветрогенератора снаге 300кВ и 2 соларна панела који могу имати снагу до 240В. ЛЕД лампа гарантује ниску потрошњу енергије, а две батерије омогућавају напајање у свим временским условима.

Улична светла су светла

Иначе, сличан модел јавне расвете присутан је и у Кини. Наиме, 2012. године у кинеском округу ПингКуан постављено је 120 стубова са ЛЕД светлима на обновљиве изворе енергије. Сваки стуб садржи ветротурбину која се налази на врху, као и два соларна панела укупне снаге 280кВ. У батерији коју овај стуб има, овако произведена енергија може да се складишти 3 до 5 дана.

У САД је јавна расвета отишла у другом правцу – постала је „паметна“. У Детроиту, Чикагу и Питсбургу