• Мирка Луковића 2, 36000 Краљево, Србија
  • 063 683 093

Соларно грејање воде

СОЛАРНО ГРЕЈАЊЕ ВОДЕ

Како они раде?

 

Соларни систем за грејање воде укључује резервоаре и соларне колекторе. Постоје две врсте соларних система за грејање воде: активни, који имају циркулационе пумпе и контроле, и пасивни, који немају.

Активни соларни систем за грејање воде

Постоје две врсте активних система за грејање воде:

    Системи са директном циркулацијом:
    Пумпе циркулишу воду од домаћинстава преко колектора до куће. Добро се сналазе у климатским условима где нема оштрих зима.
  
  Системи индиректне циркулације:
    Пумпе циркулишу течност која се не смрзава кроз колектор до измењивача топлоте. Ово загрева воду која се затим користи у домаћинству. Популарни су у климатским условима склоним температурама смрзавања.

Пасивни соларни систем за грејање воде:

Пасивни соларни системи за грејање воде су обично јефтинији од активних система, али обично нису толико ефикасни. Међутим, пасивни системи могу бити поузданији и дуже трају. Постоје два основна типа пасивних система:

    Интегрални пасивни системи за сакупљање и складиштење:
    Најбоље функционишу у областима где температуре ретко падају испод нуле. Такође добро функционишу у домаћинствима са значајним дневним и вечерњим потребама за топлом водом.
   

Резервоари за складиштење

Већина соларних бојлера захтева добро изоловани резервоар за складиштење. Соларни резервоари за складиштење имају додатни излаз и довод који су повезани са и из колектора. У системима са два резервоара, соларни бојлер загрева воду пре него што уђе у конвенционални бојлер. У системима са једним резервоаром, резервни грејач је комбинован са соларним резервоаром у једном резервоару.

Соларно загревање санитарне воде, односно соларни системи за топлу воду представљају идеално решење које доноси веома велике уштеде у новцу који се троши на електричну енергију.

Свако домаћинство у просеку троши чак 70-80% електричне енергије само за загревање санитарне воде, што чини финансијске издатке веома високим, с обзиром на то да се топла вода свакодневно троши у већим количинама. Уградњом соларног система за соларно загревање санитарне воде могу се постићи веома значајне финансијске уштеде, како на месечном, тако и на годишњем нивоу, посебно на вишегодишњем нивоу.

За туристичке објекте, мотеле, СПА центре, посебно за индустријске објекте где су потребе за санитарном топлом водом велике, остварују се веома значајне финансијске уштеде.