• Мирка Луковића 2, 36000 Краљево, Србија
  • 063 683 093

HEAT-PIPE соларни колектори

У соларним системима под притиском, користе се тзв. HEAT PIPE вакумске цеви од боросиликатног стакла са троструким премазом, кроз које је "провучена" бакарна цев са "врућим" крајем који вири из цеви и има улогу измењивача топлоте.

Ово је, уз скупљу варијацију тзв. У  PIPE постниа генерација соларних вакумских цеви. Унутрашњи бакарни премаз преноси упијену енергију сунчевих зрака на унутрашњу бакарну цев у којој се налази неотровни термички гел који се под дејством топлоте шири и сву колектовану топлоту сабија у "врели" крај унутрашње бакарне цеви, који је чеуроњен колектор у теурињен колектор у теурињен директно воду. у бојлеру.

За разлику од "обичних" вакумских цеви, ХЕАТ ПИПЕ вакумске цеви тако немају воду у себи и евентуална замена појединачне цеви се обавља једноставно без прекида рада система.
HEAT PIPE соларне вакумске цеви трпе максимални притисак до 6 бара и ради максималног преноса топлоте на гликолски флуид у сабирнику, препоручљиво је "вреле" крајеве премазати пастом која се добија са сабирником.
Због високих температура флуида које се јављају у примарном колекторском кругу, обавезна је бакарна инсталација од колектора до бојлера.
Црно/тамноплави упијајући спољашњи премаз прихвата енергију сунчевог зрачења током већег дела дана са свих 360 степени комплетном својом површином (посебно ако се колектор постави изнад слемена куће или на равни кров) не само директно, већ и рефлектовано и дифузно сунчево зрачење (за разлику од плочастих колектора који су максимално ефикасни када сунчеви зраци падају под углом од 90 степени током краћег дела дана).
Двосложно стакло са вакумом између стакала треба да смањи губитке и додатно сачува упијену сунчеву енергију.
По тврдњама произвођача, овакве предности соларне вакумске колекторе чине и до 30% ефикаснијим у односу на плочасте колекторе, нарочито у прелазним периодима и посебно погодним за континенталне географске ширине.
Још једна предност је боља отпорност на ветер због прореда међу цевима (избегава се ефекат једра) и нешто мање потребна површина за термички еквивалент.
Овим карактеристикама се оправдава нешто више цена вакумских колектора, као и више цена уградње, јер се колектор саставља на самом крову (колектор се мора пажљиво транспортовати растављен).